Nieuws

Compositieopdracht WMC 2017.

Rapid Cycling is het verplichte werk voor de 3de divisie fanfare op het WMC van 2017.
De term “Rapid Cycling” werd in 1974 geïntroduceerd en is de naam voor een bipolaire stoornis die wordt gekenmerkt door wisselende stemmingen. De stemmingen variëren van manisch tot depressief waarbij ook gemengde episoden optreden. De stemmingsepisoden kunnen enkele dagen tot vele maanden duren, en worden afgewisseld met kortere of langere perioden van normaal functioneren. Als stemmingswisselingen zich meer dan vier keer per jaar voordoen is er sprake van Rapid Cycling. Patiënten die dit gedrag vertonen worden Rapid Cyclers genoemd. De extreme vorm, stemmings-wisselingen per dag, noemt met Ultra-Rapid Cycling.
De compositie verklankt de stemmingen en de stemmingswisselingen. In de langzame delen staat de depressieve centraal, in de snelle delen de manische periode. Binnen de afzonderlijke delen wisselt de sfeer voortdurend in meer of mindere mate zoals de stemming van een Rapid Cycler.
De opdracht is verstrekt door de Stichting WMC Kerkrade in samenwerking met het RIC


De historie van 120 jaar Rhedens Fanfare Corps.

Op 6 mei 2016 is het 120 jaar geleden dat het Rhedens Fanfare Corps is opgericht. In het weekend van 5 en 6 november 2016 zal dit muzikaal worden gevierd met twee jubileumconcerten. Hiervoor schreef Jan Bosveld een 28 minuten durende compositie gebaseerd op foto’s uit het verre en recentere verleden. Het werk beschrijft in acht delen de complete historie van het orkest. De muziek zal op de concerten gekoppeld worden aan de foto’s (bekijk hier deel 1).
Jan Bosveld is opgegroeid in Rheden en kreeg zijn eerste muzieklessen van zijn opa, de toenmalige solo-bugellist van het Rhedens Fanfare Corps. Tot zijn twintigste heeft Jan bugel en trompet gespeeld in dit orkest.


Les ruses du Renard voor euphonium en harmonieorkest.

Op 6 december 2015 vond in de Verkadefabriek in Den Bosch de première plaats van “Les ruses du Renard”. Deze nieuwe compositie voor euphonium en harmonieorkest is speciaal geschreven voor Robbert Vos, solo-euphoniumspeler bij Brassband Schoonhoven en in 2014 aangenomen bij de Marinierskapel. Als solist treedt hij op in binnen- en buitenland. Diverse componisten, waaronder Rob Goorhuis en Marco Pütz, hebben al soloconcerten voor hem geschreven. Les ruses du Renard betekent in het Frans zoveel als “de streken van de vos” en verwijst uiteraard naar de bijna onbegrensde mogelijkheden die Robbert op zijn instrument aan de dag legt. In dit 17 minuten durende werk staat lang niet alleen de virtuositeit centraal maar vooral de souplesse in het spel van Robbert en de interactie tussen de solopartij en de orkestbegeleiding. Deze zal werd gespeeld door de Koninklijke Harmonie Oefening en Uitspanning uit Beek en Donk o.l.v. Fried Dobbelstein. Hiermee waren solist en componist zeer content! Bekijk de partituur bij “Composities” harmonieorkest”.


Compositie voor 50-jarige Brassband Gelderland.

In 2015 bestond Brassband Gelderland 50 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum werd Jan Bosveld gevraagd een compositie te maken op basis van het volkslied van Gelderland. Het werk werd in première gebracht op het concours in november van dat jaar. De 5 minuten durende compositie, met als titel “Gelre”, opent speels van karakter. Na een spanningsvolle opbouw met bi-tonale elementen hoort men uiteindelijk het Gelders volkslied in volle glorie en eenvoud. Bekijk de partituur bij “Composities” brassband”.


Cat Suite van Chis Hazell voor fanfare en brassband.

In de afgelopen jaren hebben veel fanfareorkesten het werk Kraken van Chris Hazell met veel plezier gespeeld. Er zijn nu twee arrangementen uit de “Brass Cats” bij gekomen zodat er een echte Cat Suite gespeeld kan worden. Via de onderstaande links kunt u de delen beluisteren. De partituren kunt u bekijken onder “Arrangementen fanfare” en “Arrangementen brassband”.
Kraken: klik hier
Black Sam: klik hier
Borage: klik hier


Perry Hoogendijk, solo-tubaïst Koninklijk Concertgebouworkest, solist op het jubileumconcert van fanfareorkest CWO Groningen in Fantasie voor bastuba en fanfareorkest.

Naast de Fantasie voor bastuba speelde het CWO onder leiding van Thom Zigterman de “Two Romantic Sketches” van Edward MacDowell en “The King of Love my Shepherd is” van Alfred Reed. Onder leiding van gastdirigente Lotte de Bruin werd tevens “Aurora Borealis” gespeeld. Deze compositie staat in het klein repertorium voor de 3e divisie. Via de onderstaande links kunt u een video-registratie van deze werken bekijken en beluisteren. Fantasie voor bastuba en fanfareorkest: klik hier Aurora Borealis: klik hier To a Wild Rose – deel 1 Two Romantic Sketches: klik hier A Deserted Farm – deel 2 Two Romantic Sketches: klik hier The King of Love my shepherd is: klik hier


Excalibur, verplicht werk 4e divisie ONFK 2014.

In opdracht van de Open Nederlandse Fanfare Kampioenschappen heeft Jan Bosveld het verplichte werk voor de 4e divisie (ONFK 2014) geschreven. Gezien de muzikale taal en de programmatische inhoud is het werk “Excalibur” de langverwachte opvolger van het veelgespeelde werk “De Zwaanriddersage”. De componist hoopt, en verwacht, dat de orkesten aan dit nieuwe werk net zoveel plezier zullen gaan beleven. Klik hier voor het bekijken van de partituur. Klik hier voor het beluisteren van de opname.


Beluister hier de live-uitvoeringen van twee recente composities.

Prepare for Impact – fanfareorkest – 1e divisie – 15 min. Fanfareorkest CWO Groningen o.l.v. Thom Zigterman. WMC Kerkrade, 20 juli 2013.
Klik hier voor het beluisteren van de opname.
Klik hier voor het bekijken van de partituur.

Forza Musica – fanfareorkest – 1e divisie – 5.30 min. Muziekvereniging Crescendo Nieuwveen o.l.v. Joop Nijholt. Jubileumconcert, 15 juni 2013.
Klik hier voor het beluisteren van de opname.
Klik hier voor het bekijken van de partituur.