Nieuws

Amor Fati

Op 14 oktober j.l. was de première van een nieuw werk; Amor Fati. Het is een compositie voor euphonium en fanfareorkest. De uitvoerenden waren Robbert Vos op euphonium en Fanfareorkest Psalm 150 uit Dinxperlo o.l.v. Tijmen Botma.
Nadat bij  filosoof André de Vries, één van de beste vrienden van Jan Bosveld, in de zomer van 2016 kanker is geconstateerd schrijft een collega filosoof hem een brief met de vraag: wanneer is je leven geslaagd, hoe kun je een moeilijk lot verdragen? Deze vraag komt voort uit een gedachtenexperiment van de Duitse filosoof Friedrich Nietzsche. “Op een dag, zo schrijft Nietzsche in ‘Die fröhliche Wissenschaft’, staat er een demon naast je met een briefje in de hand. ‘Dit is een ticket van het volgende leven’, zegt de demon. ‘Maar het is precies hetzelfde leven als jij nu leidt. Wil je het ticket hebben of niet? Jij moet beslissen. Als je in staat bent te zeggen: ‘Ja, nog duizend keer’, heb je amor fati, dan ben je in staat je lot te omarmen.”
De briefwisseling die daarop volgde leidde tot een boek met de titel “Amor Fati, filosoferen tegen het einde”.
Toen André op 24 juli 2017 overleed besloot Jan Bosveld de compositie die hij een maand eerder voor Robbert Vos had geschreven op te dragen aan zijn overleden vriend.

Rapid Cycling, verplichte werk 3de divisie fanfare  WMC 2017.

Rapid Cycling was een compositieopdracht van het WMC.  Het werk was het verplichte werk voor de 3de divisie fanfare op het WMC van 2017.
De term “Rapid Cycling” werd in 1974 geïntroduceerd en is de naam voor een bipolaire stoornis die wordt gekenmerkt door wisselende stemmingen. De stemmingen variëren van manisch tot depressief waarbij ook gemengde episoden optreden. De stemmingsepisoden kunnen enkele dagen tot vele maanden duren, en worden afgewisseld met kortere of langere perioden van normaal functioneren. Als stemmingswisselingen zich meer dan vier keer per jaar voordoen is er sprake van Rapid Cycling. Patiënten die dit gedrag vertonen worden Rapid Cyclers genoemd. De extreme vorm, stemmings-wisselingen per dag, noemt met Ultra-Rapid Cycling.
De compositie verklankt de stemmingen en de stemmingswisselingen. In de langzame delen staat de depressieve centraal, in de snelle delen de manische periode. Binnen de afzonderlijke delen wisselt de sfeer voortdurend in meer of mindere mate zoals de stemming van een Rapid Cycler.
De opdracht is verstrekt door de Stichting WMC Kerkrade in samenwerking met het RIC.

Beluister hier de uitvoering van Koninklijk Fanfareorkest Volksopbeuring Massemen o.l.v. Diederik De Roeck 

 

De historie van 120 jaar Rhedens Fanfare Corps.

Op 6 mei 2016 was het 120 jaar geleden dat het Rhedens Fanfare Corps is opgericht. In het weekend van 5 en 6 november 2016 werd dit muzikaal gevierd met twee jubileumconcerten. Hiervoor schreef Jan Bosveld een 28 minuten durende compositie gebaseerd op foto’s uit het verre en recentere verleden. Het werk beschrijft in acht delen de complete historie van het orkest. De muziek zal op de concerten gekoppeld worden aan de foto’s (bekijk hier deel 1).
Jan Bosveld is opgegroeid in Rheden en kreeg zijn eerste muzieklessen van zijn opa, de toenmalige solo-bugellist van het Rhedens Fanfare Corps. Tot zijn twintigste heeft Jan bugel en trompet gespeeld in dit orkest.

Les ruses du Renard voor euphonium en harmonieorkest.

Op 6 december 2015 vond in de Verkadefabriek in Den Bosch de première plaats van “Les ruses du Renard”. Deze nieuwe compositie voor euphonium en harmonieorkest is speciaal geschreven voor Robbert Vos, solo-euphoniumspeler bij Brassband Schoonhoven en in 2014 aangenomen bij de Marinierskapel. Als solist treedt hij op in binnen- en buitenland. Diverse componisten, waaronder Rob Goorhuis en Marco Pütz, hebben al soloconcerten voor hem geschreven. Les ruses du Renard betekent in het Frans zoveel als “de streken van de vos” en verwijst uiteraard naar de bijna onbegrensde mogelijkheden die Robbert op zijn instrument aan de dag legt. In dit 17 minuten durende werk staat lang niet alleen de virtuositeit centraal maar vooral de souplesse in het spel van Robbert en de interactie tussen de solopartij en de orkestbegeleiding. Deze zal werd gespeeld door de Koninklijke Harmonie Oefening en Uitspanning uit Beek en Donk o.l.v. Fried Dobbelstein. Hiermee waren solist en componist zeer content! Bekijk de partituur bij “Composities” harmonieorkest”.

Cat Suite van Chis Hazell voor fanfare en brassband.

In de afgelopen jaren hebben veel fanfareorkesten het werk Kraken van Chris Hazell met veel plezier gespeeld. Er zijn nu twee arrangementen uit de “Brass Cats” bij gekomen zodat er een echte Cat Suite gespeeld kan worden. Via de onderstaande links kunt u de delen beluisteren. De partituren kunt u bekijken onder “Arrangementen fanfare” en “Arrangementen brassband”.
Kraken: klik hier
Black Sam: klik hier
Borage: klik hier