Nieuws

Zwei Militärmärsche  –  Richard Strauss.

De Zwei Militärmärsche, opus 57 van Richard Strauss, bestaande uit de “Militärmarsch” en de “Kriegsmarsch”,  zijn geschreven in 1906 voor symfonieorkest en opgedragen aan Keizer Wilhelm de tweede. Er is nu een bewerking van deze marsen voor zowel harmonie- als fanfareorkest. 
Moeilijkheidsgraad: 2de divisie. Prijs: € 90,-

 

 

 

Japanese Suite  –  Gustav Holst.

De Japanese Suite werd door Gustav Holst geschreven in 1915. Het werk kwam tot stand in samenspraak met Japanse choreograaf Michio Ito. Deze gaf een aantal voorstellingen in het London Coliseum, maar wilde daarbij meer Japans klinkende muziek. Ito vroeg Holst een balletsuite te schrijven en floot, volgens de overlevering, hem enige Japanse wijsjes voor. Het resultaat werd een suite met enige Japanse invloeden maar voor de rest is het vooral gewone westerse orkestmuziek.
De suite bestaat uit zes delen inclusief een prelude en een interlude.
Deel 1: Prelude: Song of the fisherman
Deel 2: Ceremonial dance
Deel 3: Dance of the marionette
Deel 4: Interlude: Song of the fisherman
Deel 5: Dance under the cherry tree
Deel 6: Finale: Dance of the wolves
Het is onbekend of de Japanse choreograaf de muziek inderdaad gebruikt heeft. De eerste concertuitvoering zou hebben plaatsgevonden tijdens de Proms in september 1919 onder leiding van Gustav Holst zelf.
Moeilijkheidsgraad: 1ste/2de divisie. Prijs: € 125,-

 

 

 

 

Uxor maris

In opdracht van Erik-Jan en Elisabeth Verburg schreef Jan Bosveld de compositie Uxor maris. Het is gebaseerd op een dramatische verhaal van een meermin. 
Klik op “opname” om de première van 5 januari j.l. te bekijken en te beluisteren.
Uxor maris was op 6 april 2019 het verplichte werk op de Open Nederlandse Fanfare Kampioenschappen in de derde divisie.

 

 

 

 

Willem Joseph baron Van Ghent

Willem Joseph baron Van Ghent was een zeeheld uit de 17de eeuw, rechterhand van Michiel de Ruyter en oprichter en eerste Admiraal van het Korps Mariniers. Na diep graven in de historie van de Gelderse plaats Winssen komen twee historici tot het bewijs dat Willem Joseph Van Ghent geboren werd in dit dorp in het land van Maas en Waal. Om dit feit te herdenken werd op 2 juni 2018 het Admiraal Van Ghentplein geopend. Dit werd feestelijk omlijst door de Tamboers en Pijpers van het Korps Mariniers en Koninklijke Fanfare ULTO uit Winssen-Ewijk. Speciaal voor deze gelegenheid werd door Jan Bosveld een compositie geschreven die de persoon van Van Ghent en zijn heroïsche verleden beschrijft.
Deze compositie voor fanfareorkest duurt 6.30 minuten en de moeilijkheidsgraad is 3de divisie.

 

 

 

 

Amor fati

Van het werk Amor fati is er nu ook een versie beschikbaar voor althobo en harmonieorkest.

 

 

 

Compelling pulses

Ritme is een specifieke herhaling door middel van accenten, die een zeker patroon of regelmaat vertonen. Het is een belangrijk aspect van muziek, dans, poëzie, architectuur en esthetiek in het algemeen, maar ook van het dagelijks leven. Denk aan het dag- , week- en jaarritme. Ritme zorgt voor een ervaring van herkenning, rust en overzicht.
Compelling pulses is een solowerk voor trompet met  begeleiding van harmonieorkest , fanfareorkest of brassband. Het is geschreven in de “Minimal Music” stijl, een stijl waarin het ritme een van de belangrijkste ingrediënten is. In een monotome pulserende cadans worden ritmes die zich herhalen gebruikt om zowel de cadans te bevestigen als te verstoren. Ook de solist laat zich vaak meedrijven op deze dwingende cadans maar probeert zich er tevens ook aan te ontworstelen. De compositie bestaat uit vier losse delen. Deel 1 is te karakteriseren als energiek, deel 2 als nerveus, deel 3 als berusting en deel 4 als woest.
De première van de versie voor fanfareorkest was op 23 juni 2018 tijdens het Peeltournooi in Meijel. De uitvoerenden waren Fanfareorkest Concordia Meterik o.l.v. Chris Derikx, met als  solist op trompet; Brian Bonga.

 

Amor Fati

Op 14 oktober 2017 was de première van een nieuw werk; Amor Fati. Het is een compositie voor euphonium en fanfareorkest. De uitvoerenden waren Robbert Vos op euphonium en Fanfareorkest Psalm 150 uit Dinxperlo o.l.v. Tijmen Botma.
Nadat bij  filosoof André de Vries, één van de beste vrienden van Jan Bosveld, in de zomer van 2016 kanker is geconstateerd schrijft een collega filosoof hem een brief met de vraag: wanneer is je leven geslaagd, hoe kun je een moeilijk lot verdragen? Deze vraag komt voort uit een gedachtenexperiment van de Duitse filosoof Friedrich Nietzsche. “Op een dag, zo schrijft Nietzsche in ‘Die fröhliche Wissenschaft’, staat er een demon naast je met een briefje in de hand. ‘Dit is een ticket van het volgende leven’, zegt de demon. ‘Maar het is precies hetzelfde leven als jij nu leidt. Wil je het ticket hebben of niet? Jij moet beslissen. Als je in staat bent te zeggen: ‘Ja, nog duizend keer’, heb je amor fati, dan ben je in staat je lot te omarmen.”
De briefwisseling die daarop volgde leidde tot een boek met de titel “Amor Fati, filosoferen tegen het einde”.
Toen André op 24 juli 2017 overleed besloot Jan Bosveld de compositie die hij een maand eerder voor Robbert Vos had geschreven op te dragen aan zijn overleden vriend.

 

Rapid Cycling, verplichte werk 3de divisie fanfare  WMC 2017.

Rapid Cycling was een compositieopdracht van het WMC.  Het werk was het verplichte werk voor de 3de divisie fanfare op het WMC van 2017.
De term “Rapid Cycling” werd in 1974 geïntroduceerd en is de naam voor een bipolaire stoornis die wordt gekenmerkt door wisselende stemmingen. De stemmingen variëren van manisch tot depressief waarbij ook gemengde episoden optreden. De stemmingsepisoden kunnen enkele dagen tot vele maanden duren, en worden afgewisseld met kortere of langere perioden van normaal functioneren. Als stemmingswisselingen zich meer dan vier keer per jaar voordoen is er sprake van Rapid Cycling. Patiënten die dit gedrag vertonen worden Rapid Cyclers genoemd. De extreme vorm, stemmings-wisselingen per dag, noemt met Ultra-Rapid Cycling.
De compositie verklankt de stemmingen en de stemmingswisselingen. In de langzame delen staat de depressieve centraal, in de snelle delen de manische periode. Binnen de afzonderlijke delen wisselt de sfeer voortdurend in meer of mindere mate zoals de stemming van een Rapid Cycler.
De opdracht is verstrekt door de Stichting WMC Kerkrade in samenwerking met het RIC.

Beluister hier de uitvoering van Koninklijk Fanfareorkest Volksopbeuring Massemen o.l.v. Diederik De Roeck